Text: Kjell-Arne Larsson
Nu färdigställs korttidsboendet Idun i Danderyds kommun. Tidigare har inte korttidsboende kunnat erbjudas inom kommunens gränser, vilket gjort att Danderyd tvingats skicka äldre till motsvarande boenden i andra kommuner.
– Det känns bra att korttidsboendet snart står klart och att vi skapar ett bra boende för våra äldre, säger Anna Helin, byggprojektledare i Danderyds kommun.
I november 2021 beslutade kommunen om en detaljplan som gav möjlighet att bygga två anläggningar i kvarteret Ginnungagap 2. Detaljplanen styrde också vilka hänsyn som måste tas till den värdefulla kulturmiljön och riksintressena i Djursholm. De nya husen behövde utformas så att gestaltningen ansluter till befintlig bebyggelse. Antikvarisk expertis anlitades för att stämma av olika förslag. Som underlag för bland annat arkitekten gjordes en enkät bland de närboende.
Bygglovsprocessen förlöpte nästan parallellt för korttidsboendet och för vård- och omsorgsboendet. Byggloven styrde byggena i många detaljer, som takens utförande och användning av smide.
– Detta innebar att förfrågningsunderlaget blev mycket styrande både gällande dimensionering, gestaltning och detaljutformning, berättar Anna Helin. Dessutom kompletterade vi kraven för att få en byggnad som fungerar bra för den verksamhet som ska bedrivas för äldre.
Ett krav var också certifiering med Miljöbyggnad nivå Silver, och med Guld för energiindikatorerna. För kommunens nyproduktioner används alltid Miljöbyggnad.
– Vi hade också specificerat att huset skulle ha trästomme för att sänka koldioxidavtrycket. Trä är ett trivsamt material att arbeta med. Samarbetet med vår entreprenör MVB har fungerat mycket bra, avslutar Anna Helin.
Korttidsboendet Idun har 27 lägenheter uppdelade i tre avdelningar med tillhörande allrum, hygienutrymmen, administrativa ytor och gård. Verksamheten kommer att drivas av kommunen.
MVB – totalentreprenör
MVB Öst AB upphandlades enligt LOU med Danderyd kommun som beställare. MVB har helhetsansvar att projektera bygghandling, planera och genomföra hela entreprenaden till färdigställande. Val gjordes att bygga med trästomme för att minska klimatpåverkan.
– KL-stommen var en förutsättning beslutad av Danderyds kommun, men vi är trygga med att bygga denna typ av stomme och den ligger väl i linje med vår strävan för ett hållbart byggande, berättar Erik Carmestedt, arbetschef hos MVB. Det finns inslag av trä även i fasaden. Det är i form av ”spån” som klär fasad och målas i slamfärg. I övrigt blir det puts.
Värmeförsörjningen till boendet baseras på bergvärmepumpar. Det blir ett bra klimatskal och i ventilationssystemet installeras FTX.
Byggnaden certifieras med Miljöbyggnad nivå Silver, med Guld för energiindikatorerna. MVB har haft och har ett nära samarbete med kommunen i arbetet med certifieringen.
– Det som har varit utmanande i projektet har varit markförhållandena. Grunden är pålad och omkringliggande mark är markstabiliserad för att undvika sättningar i finplaneringen, avslutar Erik Carmestedt.
I samma kvarter som korttidsboendet byggs även ett nytt vård- och omsorgsboende i Vecturas regi.
FAKTA
Tidplan: december 2023 – juni 2025
Byggherre: Danderyds kommun
Totalentreprenör: MVB Öst AB
Arkitekt: AIX Arkitekter AB, HMXV Arkitekter AB
Kostnad: cirka 100 mkr