Utsläppen av växthusgaser från de svenska anläggningar som ingår i EU:s utsläppshandel var två procent lägre 2024 än 2023. Utsläppen från flyget, som redovisas separat, ökade med 14 procent under samma period. Intäkterna från EU:s utsläppshandelssystem genererade 236 miljoner euro till svenska statskassan år 2024.
Utsläppen från de svenska anläggningarna inom EU:s utsläppshandel (ETS 1) var omkring 17 miljoner ton 2024. Det motsvarar cirka 40 procent av Sveriges totala territoriella utsläpp (utsläppen inom Sveriges gränser). Det visar Naturvårdsverkets sammanställning av företagens inrapporterade siffror för 2024.
– I och med att satsningar på fossilfri industri blir verklighet förväntar vi oss att utsläppen minskar stegvis i betydligt snabbare takt. Utsläppshandeln är viktig för att skapa lönsamhet i de satsningarna, säger Sara Pettersson, chef på Utsläppshandelsenheten på Naturvårdsverket.
Järn- och stålindustrin har minskat utsläppen
Den totala minskningen för anläggningar uppgick till två procent jämfört med 2023. Järn- och stålindustrin stod för den största utsläppsminskningen och sänkte sina utsläpp med nära 500 000 ton koldioxidekvivalenter. Det motsvarar åtta procents minskning i den sektorn jämfört med 2023. Minskningen kan förklaras med bland annat inbromsningen av konjunkturen och att SSAB hade ett planerat underhållsstopp i produktionen i Oxelösund.
Övriga mineralindustrin, till exempel cementindustrin, hade också betydligt lägre utsläpp 2024 jämfört med 2023, där skillnaden var drygt 200 000 ton. Det innebär att koldioxidutsläppen från denna industri har minskat med 9 procent. En möjlig förklaring är lågkonjunktur och låg efterfrågan på cement från byggsektorn.
Ökade utsläpp inom el- och fjärrvärmesektorn
El- och fjärrvärmesektorn ökade sina utsläpp 2024 jämfört med 2023. Skillnaden är nära 300 000 ton koldioxidekvivalenter, eller nio procents ökning jämfört med 2023. En förklaring till de ökade utsläppen är att man i större utsträckning använt sig av fossila bränslen.
Minskad användning av hållbara biobränslen
Sammantaget har de biogena utsläppen från svenska anläggningar minskat med nio procent 2024 jämfört med 2023. Detta är troligtvis en konsekvens av de höga priserna på biobränsle. De svenska priserna på fasta biobränslen (t.ex. träflis och pellets) har närapå dubblerats jämfört med 2021. En anledning är Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022, som lett till att EU inte längre importerar fasta biobränslen från Ryssland och Belarus.
En stor användare av biobränslen är el- och fjärrvärmesektorn, som minskade sina biogena utsläpp med 20 procent eller 4,4 miljoner ton mellan 2023 och 2024. De höga priserna på biobränslen har troligtvis lett till en ökad användning av fossila bränslen. Till exempel har elproduktionen i kraftvärmeverk minskat då det höga biobränslepriset inte kompenserades av tillräckligt höga elpriser.
Intäkterna från utsläppsrätter gav 236 miljoner euro till staten
Mängden utsläppsrätter inom utsläppshandelssystemet minskar varje år för att tvinga ned utsläppen över tid.
– Från och med i år minskas den årliga tillförseln av nya utsläppsrätter till systemet snabbare: från 2,2 procent till 4,3 procent, säger Sara Pettersson.
Priset på utsläppsrätter var lägre 2024 än 2023. I genomsnitt låg priset på cirka 65 euro per ton 2024, vilket kan jämföras med fjolårets genomsnittspris på 83 euro per ton. Priset tros ha påverkats av låg efterfrågan från industrin samt ökad auktionering för att finansiera klimatsatsningar inom EU.
Auktioner av utsläppsrätter gav cirka 39 miljarder euro till deltagande länder, varav Sveriges del var 236 miljoner euro.
Utsläpp från flyget ökade med 14 procent
Flygets utsläpp är nu de högsta som rapporterats sedan utsläppshandeln infördes 2012. Om man jämför 2024 med 2023 för de flygbolag som ska rapportera i Sverige så ökade flygets utsläpp med 14 procent.
– Flyget har haft en långsam infasning i utsläppshandeln och fått gratis utsläppsrätter, säger Sara Pettersson. Det kommer att ändras och från och med nästa år så ska flygbolagen betala utsläppsrätter för de växthusgaser som man släpper ut. Förhoppningsvis så kommer det att påverka branschen så att utsläppen minskar, säger Sara Pettersson.
Fler sektorer omfattas nu av utsläppshandeln
Från 2024 omfattas sjöfarten av EU:s utsläppshandelssystem och de preliminära siffrorna visar att utsläppen uppgick till 1,3 miljoner ton för fartyg som är rapporteringsskyldiga i Sverige. För 2024 års utsläpp behöver rederierna endast överlämna utsläppsrätter för 40 procent av utsläppen, men andelen kommer att öka kommande år.
Den preliminära statistiken för Sveriges totala territoriella utsläpp 2024 publicerar Naturvårdsverket i juni.
Företagen rapporterade sina utsläpp den 31 mars.
Läs mer: Statistik och uppföljning (naturvardsverket.se)
Bild: TitusStaunton