Sigill, ledande inom kvalitetssäkring för det gröna näringslivet, lanserar en förenklad version av standarden IP Sigill Nöt och Mjölk med tillvalet naturbeteskött. Den nya standarden har utvecklats för att minska administrationen, göra det enklare för lantbrukare att certifiera sig och samtidigt bidra till bevarandet av Sveriges unika naturbetesmarker.
Naturbetesmarker, som är bland de artrikaste miljöerna i Sverige, kräver betande djur för att hållas öppna och artrika. Genom att ansluta sig till den förenklade standarden kan lantbrukare bidra till att bevara dessa värdefulla miljöer och samtidigt få en mer lönsam produktion. Naturbeteskött är en uppskattad och eftertraktad produkt bland konsumenter som värdesätter hållbarhet och kvalitet.
– Vi har lyssnat på lantbrukarnas behov och förenklat regelverket för att sänka trösklarna, utan att tumma på certifieringens värde. Målet är att fler producenter ska kunna ansluta sig och därigenom bidra till att bevara naturbetesmarkerna, säger Julia Marcopoulos, ansvarig för standarden IP Nöt och Mjölk hos Sigill.
Förenklingar som gynnar både lantbrukare och miljö
Den nya standarden innehåller förändringar som underlättar certifieringsprocessen:
Enklare för mjölkproducenter: Producenter som har både mjölkproduktion och köttdjur behöver enbart certifiera djuren som går på naturbetesmark för att kunna slakta dessa djur som certifierat naturbeteskött.
Minskad administration: Regelverket fokuserar på de delar som skapar mest värde för både lantbrukare och miljö.
Slopat krav på att följa regler om växtodling: Lantbrukare kan nu enkelt komplettera sin verksamhet med naturbeteskött utan att behöva uppfylla krav kopplade till växtodling.
Naturbeteskött – en nyckel till biologisk mångfald
Betande djur på naturbetesmarker är avgörande för att bevara biologisk mångfald. Idag finns mindre än 5 procent av naturbetesmarkerna kvar jämfört med mitten av 1800-talet. Den förenklade standarden är en viktig åtgärd för att vända utvecklingen.
– Uppdateringen gör det lättare för fler lantbrukare att certifiera sin produktion. Vi ser väldigt positivt på förenklingarna och på merbetalningen till jordbruksföretagen, säger Jenny Jewert, jordbruksexpert på WWF.
– För lantbrukare med naturbetesmarker är detta inte bara ett sätt att bidra till biologisk mångfald, utan också en möjlighet att skapa en stabil extrainkomst genom bättre betalning för köttet, säger Anna Jamieson, ordförande för Naturbetesköttföreningen.
Viktigt steg för ökad tillgång och efterfrågan
– Marknaden efterfrågar mer naturbeteskött än vad som finns tillgängligt idag. Den uppdaterade standarden är ett viktigt steg mot att möjliggöra att utbudet av köttet kan öka och därmed bidra med viktiga hållbarhetsvärden, avslutar Julia Marcopoulos.
Bild: Andy