Nyheter

Refurbed når ny milstolpe – har sålt rekonditionerade prylar för 22 miljarder

Efterfrågan på rekonditionerad elektronik och andra produkter fortsätter att växa. Den cirkulära marknadsplatsen Refurbed har nu sålt rekonditionerade prylar till ett värde av två miljarder euro sedan start, motsvarande cirka 22 miljarder svenska kronor. ”Den här milstolpen befäster vår position som en av Europas ledande aktörer inom den cirkulära ekonomin”, säger Peter Windischhofer, vd och grundare.

Refurbed är en av Europas snabbast växande marknadsplatser för rekonditionerad elektronik. Sedan Refurbed grundades i Österrike 2017 har företaget haft en rekordsnabb tillväxtresa och finns idag i elva länder. Nu nås nästa milstolpe: fram till idag har Refurbed sålt rekonditionerade produkter för totalt två miljarder euro runt om i Europa. Det motsvarar ett försäljningsvärde på nära 22 miljarder svenska kronor.

Den snabba tillväxttakten syns också på den svenska marknaden. Sedan lanseringen i Sverige 2021 har svenskarna köpt över en halv miljon rekonditionerade produkter på plattformen, till ett värde av 100 miljoner euro – motsvarande över en miljard svenska kronor.

– För några år sedan visste ingen vad rekonditionerat var, och nu finns en Refurbed-produkt i var tionde svenskt hem. Den här milstolpen befäster vår position som en av Europas ledande aktörer inom den cirkulära ekonomin, och visar samtidigt på den enorma potentialen för rekonditionerat – både som affärsmodell och som lösning på några av vår tids största miljöutmaningar, säger Peter Windischhofer, vd och grundare på Refurbed.

Bolagets tillväxt speglar en tydlig trend: det osäkra ekonomiska läget har gjort konsumenter mer priskänsliga, samtidigt som allt fler har blivit medvetna om elektronikens negativa påverkan på både människa och miljö – från dåliga arbetsvillkor till leveranskedjor med höga koldioxidutsläpp och enorma mängder elektronikavfall. Att köpa rekonditionerat blir är ett konkret sätt att minska både utsläpp och elektronikavfall, utan att göra avkall på prestanda eller garantier.

Brett utbud

Till skillnad från många andra aktörer i återbruksbranschen, som nischat sig på specifika produkter, har Refurbed satsat på att kunna erbjuda ett brett sortiment. Strategin har visat sig fungera väl: idag finns 25 000 olika produkter på plattformen, inom allt från rekonditionerade mobiltelefoner och datorer till hårstylingprodukter och köksmaskiner. Produkterna repareras, rengörs och testas i upp till 40 olika steg innan de slutligen skickas hem till konsumenten.

– När vi startade Refurbed gjorde vi det med ambitionen att bli ett slags Amazon för hållbara prylar. Vår affärsmodell visar att det går att rekonditionera fler saker än vad många kanske tror, och att det finns mycket att vinna på att ta hand om det vi redan har. Det tjänar både vi och planeten på, säger Peter Windischhofer.

Så handlar svenskarna:

Över en halv miljon svenskar har köpt rekonditionerade produkter från Refurbed sedan starten, till ett värde av över en miljard svenska kronor.

Förutom mobiltelefoner är högtalare och hörlurar, smartklockor och hushållsprodukter, speciellt inom städning, populärt i Sverige.

Sverige sticker även ut när det gäller gaming – svenskarna köper flest spelkonsoler per capita.

Siffrorna gäller det totala försäljningsvärdet (gross merchandise value) på Refurbed sedan starten 2017. Siffrorna för Sverige gäller från starten 2021 och jämförelsen görs med tio andra länder: Belgien, Finland, Irland, Italien, Nederländerna, Portugal, Tjeckien, Tyskland och Österrike.

På bilden: Peter Windischhofer, Jürgen Riedl, Kilian Kaminski

Om rekonditionerat
Att välja rekonditionerade prylar är betydligt bättre för miljön än att köpa nytt. En studie från Refurbed och forskningsinstitutet Fraunhofer Austria visar att en rekonditionerad mobiltelefon i snitt sparar 83 procent koldioxidutsläpp, 89 procent vatten och 77 procent e-avfall jämfört med att köpa en ny.