Stockholmshems grönklassade 50-talshus i Västertorp har genomgått en omsorgsfull renovering där tidstypiska detaljer bevarats och förstärkts, samtidigt som energianvändningen ska minska. Genom ett nära samarbete med bebyggelseantikvarie har husens ursprungliga karaktär återställts.
Att balansera kulturhistoriska värden med dagens krav på energieffektivitet kan vara en utmaning, men renoveringen av Stockholmshems 50-talshus i Västertorp visar att det är möjligt.
– Genom ett tajt samarbete med sakkunnig inom kulturvärden och entreprenören har vi hittat lösningar som både bevarar husens ursprungliga utseende och sänker energianvändningen. Vi har vägt varje åtgärd noga för att säkerställa att vi inte påverkar husens ursprungliga utseende på ett negativt sätt, säger Alexander Ohlén, projektledare för renoveringen.
– Bjällervägen är ett bra exempel på att det går att hitta varsamma lösningar vid underhåll och renovering av äldre byggnader, när alla medverkande är lyhörda och lösningsorienterade, säger Lisa Sarban, bebyggelseantikvarie Norconsult.
Varsam renovering bevarar 50-talsstilen
Renoveringen, som omfattat 13 hus och 36 portar, har återskapat detaljer från husens ursprungliga utformning. Fönstren har genomgått en varsam renovering där plåtramarna som monterats på de ursprungliga träramarna tagits bort och äldre snickerier bevarats. De kompletterades med energiglas utan att påverka fasadens uttryck.
Portar och entrépartier har återfått sin ursprungliga karaktär.
– Det är väldigt roligt att husen äntligen fått sina skärmtak enligt originalritningar som togs fram på 1950-talet, men som aldrig blev verklighet när de byggdes. De är både vackra och praktiska eftersom de skyddar de fina trädörrarna mot väder och vind, säger Alexander Ohlén.
Fasaderna har putsats och färgsatts i tidstypiska, mättade, dova kulörer.
– Färgsättning av äldre hus är alltid en utmaning. Här utgick vi från den befintliga färgsättningen, och tog prover på delar av fasaden där kulören var som mest opåverkad, säger Lisa Sarban.
Solceller på grönklassade hus
För första gången har Stockholmshem lyckats montera solceller på grönklassade hus, trots att det först avslogs.
– Svarta solceller på rött tegeltak anses påverka stadsbilden negativt, och med röda solceller kunde vi inte uppfylla våra lönsamhetskrav eftersom de har lägre verkningsgrad. Lösningen blev en installation med begränsad påverkan på arkitekturen, genom att montera solceller på den delen av taken som vetter mot E4:an, säger Alexander Ohlén.
Fakta:
Renoveringen omfattat 13 hus och 36 portar
Projektet genomfördes tillsammans med expert inom kulturvärden från Norconsult och med entreprenören Interoc Fasad
Målet är att minska energianvändningen med 15 procent. Redan nu visar mätningarna på en tydlig minskning.
Detta omfattar renoveringen
Nya tak och taksäkerhet
Solceller på hustaken närmaste E4:an
Skorstenarna har bättrats på och fått ny plåtbeklädnad på toppen
Tilläggsisolering gavlar
Putsa fasader
Varsam renovering av fönster som fått energiglas
Kopparplåten på taken över entréerna har bytts ut
Skärmtak utifrån originalritningarna över entréer på trevåningshusen
Balkongfronter, entrépartier och portar har fräschats upp
Lite kuriosa om husen
Byggår: 1953-1955
Byggnaderna uppfördes åt Stockholmshem efter ritningar av arkitekt Ernst Grönwall och med utomhusmiljö gestaltad av landskapsarkitekter Eric Anjou, som är en av sin tids mest ansedda.
Balkongfronterna byttes på 1980-talet.
När husen var nybyggda var kulörerna kulörerna i en starkare röd, gul, grön, blå och grå ton.