Nyheter

Smekab citylife introducerar Carbon Low Steel för att påskynda utveckligen av hållbar produktion

Smekab Citylife, ledande inom svenskproducerade, hållbara lösningar för stadsmiljöer, har tagit ännu ett kliv mot visionen om 100 % fossilfrihet. Från och med årsskiftet introducerar man Carbon Low Steel i hela sitt möbelsortiment som ett sätt att påskynda utvecklingen av klimatneutrala produkter.

Stålindustrin är i en omställning mot stål med lägre CO2-avtryck, en förflyttning som kommer att ta flera år. I väntan på att Carbon Low Steel blir tillgängligt i alla dimensionen kommer Smekab Citylife initialt att använda ett krediteringssystem.

– För varje ton stål vi använder i vår möbeltillverkning, köper vi från och med årsskiftet in motsvarande mängd Carbon Low Steel till vår produktion. På så sätt pushar vi branschen mot mer klimatneutrala material och accelererar övergången till en grönare framtid, säger Thomas Rydhagen, VD på Smekab Citylife och fortsätter:

– Det finns inte stål med lågt CO2-avtryck i alla dimensioner att beställa idag, annars hade vi gjort det. För att påskynda utvecklingen och för att sträcka oss mot framtida miljökrav jobbar vi in ett krediteringssystem i tillverkningen där vi förbinder oss att ha köpt in lika mycket Carbon Low Steel som vi levererar ut i form av möbler. Det kan jämföras med sättet energibranschen jobbar med ”grön el” och skogsnäringen säljer FSC-märkt skog, säger Thomas Rydhagen.

Tydlig riktning mot omställning

Under det senaste decenniet har Smekab Citylife ökat takten i sitt eget hållbarhetsarbete i fabriken i skånska Önnestad. Tillverkningen är sedan flera år tillbaka 100 % fossilfri och sedan 2011 har man arbetat målinriktat för att gå från traditionellt stål till ett innovativt mer höghållfast alternativ. Detta har bidragit till ett minskat resursbehov av stål med över 30 % utan att det påverkat vare sig kvalitet eller hållfasthet på produkterna. Reduceringen har dessutom haft positiv inverkan på det totala CO2-utsläpp med en besparing på drygt 1200 ton under samma period. Vid varmförzinkning av stål har man från och med 2024 helt gått över till Carbon Low Zinc, vilket innebär 1 ton utsläpp av koldioxid per ton zink, i stället för 2,5 ton som är snittet i branschen. Nu tar man nästa steg i hållbarhetsstrategin och implementerar Carbon Low Steel.

Krediteringssystem inleder satsning

Beslutet om ökade inköp i Carbon Low Steel innebär framför allt att man kan bidra till en accelerering av tillverkningen av miljövänligt stål. Och affärsmodellen blir alltså ett slags krediteringssystem, där man köper in motsvarande mängd stål med lågt CO2-avtryck som används i tillverkningen, initialt i möbelsortimentet.

– Krediteringssystemet är ett sätt att möjliggöra satsningen. Alternativet hade varit att fortsätta i samma gamla hjulspår och det vill vi inte. Genom inköp av Carbon Low Steel motsvarande vår stålanvändning i möblerna, bidrar vi till att öka andelen hållbart stål på marknaden. Det känns bra att kunna konstatera att vår strävan att alltid ligga steget före även gäller vårt hållbarhetsarbete, fortsätter Thomas Rydhagen, VD på Smekab Citylife.

Starkt och hållbart – med ett lägre CO2-avtryck

Carbon Low Steel är ett stål som är producerat med teknik som innebär ett lägre CO2-avtryck. Vid tillverkningen används framför allt stål med en mycket hög andel återvunnet stål, gärna i kombination med elektriska ljusbågsugnar för att smälta stålet med så liten CO2-påverkan som möjligt.

Traditionellt stål genererar i snitt 2,0-2,3 ton CO2 per producerat ton stål. Stålet som Smekab Citylife nu börjat köpa in som Carbon Low Steel ligger på en nivå på < 1 ton CO2 per producerat ton stål. En markant sänkning.

Med en verksamhet som succesivt kommer att öka inköpen av denna typ av stål och fortsatt ställa krav på leverantörerna om ytterligare lägre CO2-nivåer så är Smekab Citylife fast beslutna om att driva utvecklingen mot en grönare framtid. På det viset vill man också ta tydlig ställning om att branschens koldioxidutsläpp måste reduceras drastiskt.

Kraftigt minskade CO2-utsläpp

Stålindustrin är en av världens mest energikrävande sektorer och en betydande källa till utsläpp av växthusgaser med cirka 7 % av de globala utsläppen. En övergång till stål med ett lägre CO2-avtryck kan bidra till att minska stålindustrins utsläpp med upp till 70 %. Stålbranschen är som sagt i en omställning där flera olika tekniska lösningar just nu testas och utvärderas. Inom en 10-årsperiod kommer stålbranschen att ha rört sig mot mer fossilfria produkter.

Smekab Citylife bidrar aktivt till denna förflyttning genom inköp av stål som genererat lägre utsläpp av växthusgaser.

Hög återvinningsgrad

Stål kan återvinnas om och om igen utan att det förlorar sina egenskaper, vilket långsiktigt gör det till ett, både ekonomiskt fördelaktigt och hållbart material. Återvinning av stål kräver mindre energi och resurser än att producera det från grunden, vilket ytterligare minskar dess koldioxidavtryck. Thomas Rydhagen igen:

– Jag vågar påstå att stål med betydligt minskade CO2-avtryck är avgörande för utvecklingen mot en hållbar framtid. Genom att använda stål med lågt eller i en framtid kanske helt utan något CO2-avtryck kan vi bidra till att minska utsläppen av växthusgaser och främja en mer hållbar värld. Visionen är att sänka CO2-belastningen av vårt inköpta stål med 65% senast 2034. Nu är det upp till stålproducenterna att ställa om och leverera, avslutar Thomas Rydhagen.

Bild: sutulo