Text: Kjell-Arne Larsson
’Grönt Samhällsbyggande bevakar nytt i Göteborg – Nya Göteborg Grand Central ansluter till Göteborgs centralstation via Nils Ericson-terminalen. Västlänkens station ”Centralen” blir placerad under Göteborg Grand Central. Med detta färdigt i slutet av nästa år får Göteborg en smidig knutpunkt för ett ökat resande.
Jernhusen som är byggherre bidrar till att gynna hållbart resande och följer hållbarhetsspåret även vid nyproduktion och förvaltning. Göteborg Grand Central projekteras och byggs för låg klimatpåverkan. Hela byggnaden certifieras med BREEAM. Som miljöbedömningssystem används Byggvarubedömningen.
Den ursprungliga stationsbyggnaden från 1858 ritades av SJ:s chefsarkitekt A.W. Edelsvärd. Stilen var nyrenässans med historiserande drag. Stationen har byggts ut åtskilliga gånger i takt med ökande trafik och nya behov. Ursprunget var en ganska blygsam träbyggnad som sedan utökades 1873, då den arkitektoniska stilen blev mer accentuerad. I samband med Göteborgs 300-årsjubileum gjordes en rejäl expansion 1923, då med Folke Zettervall som chefsarkitekt. Stilen blev nyklassicistisk och funktionell. Ytterligare utbyggnader genomfördes, bland annat genom tillkomst av Nils Ericson-terminalen 1996.
Västlänkens station
Nu pågår bygget av Göteborg Grand Central, en helt ny byggnad som via Nils Ericson-terminalen kopplas till den befintliga stationen. Västlänken som ska stå klar i slutet av 2026 kommer att ha sin underjordiska station ”Centralen” under den nya byggnaden. Även en ökning av den övriga trafiken – förutom via Västlänken – föranleder uppgraderingen av stationsområdet.
Göteborg Grand Central ska innehålla stationsfunktioner, butiker, restauranger och andra verksamheter. Ovanpå detta tre våningar med kontor. För arkitekturen svarar Reiulf Ramstad Arkitekter. Byggnaden går i en klassisk stil, med modern tappning, som bland annat med sina bågformer anknyter till befintlig stationsbyggnad. Arkitekten har också hämtat inspiration från stationsbyggnader ute i Europa, men konstruktionen, planlösningen och interiören är helt i dagens anda. Förutom att stommen ovan mark är mestadels i trä, blir det mycket trä i övrigt, bland annat i form av ekfanér och ribbverk. I interiören kombineras trä med sten (kalkstensplattor) och huset präglas av mycket glas.
Att Jernhusen föredrar hållbara material med lång livslängd är givetvis ingen tillfällighet. Jernhusen har dessutom utvecklat en hållbarhetspolicy och har egen hållbarhetsavdelning. En klimatfärdplan siktar på att minska utsläppen med 50 procent till 2030 och med 100 procent till 2045. Nybyggnationer ska certifieras med BREEAM-SE med sikte på nivån Outstanding, och ska klara minst Excellent. Verksamheten ska linjera med EU-taxonomin. Bland annat klimatmålen har specificerats, exempelvis med ett tak för utsläpp av CO2e i nyproduktioner, för Göteborg Grand Central 245 kg CO2e/kvm BTA. Detta värde som gällde för 2023 skärps efterhand för kommande nybyggnationer.
Klimatmålen styr både i tidiga skeden i projektet, under byggproduktionen och vid uppföljningen av driften.
– Att göra klimatkalkyler var mycket viktigt i systemhandlingsskedet, men förstås också senare. Under projektet har vi gjort fyra eller fem kompletta klimatkalkyler. De visar inte minst för vilka byggdelar det går att kapa mest utsläpp, säger Simon Grimberg, biträdande projektchef.
Valet av återbrukat tegel i stället för nytt i 8800 kvadratmeter fasader, hjälpte mycket för att minska klimatpåverkan. Likaså glas med minst 60 procent återvunnet glas och användning av bARK fasadsystem i glaspartierna.
– Klimatkalkyler är ett bra verktyg. Redan i systemhandlingsskedet jobbade vi med att få ner påverkan bland annat från glaspartierna.
För att minska klimatpåverkan från stommen valdes hybridstomme med betong, trä och stål. Peab:s klimatförbättrade betong används. Pelare, balkar och bjälklag utförs i trä, med vissa förstärkningar i stål. Målet är att minst 50 procent av stålet ska vara återbrukat.
– Det är viktigt att beställare efterfrågar återbrukat så att leverantörerna jobbar för att erbjuda mer av detta.
Göteborg Grand Central ska innehålla stationsfunktioner, butiker, restauranger och andra verksamheter. Ovanpå detta tre våningar med kontor. För arkitekturen svarar Reiulf Ramstad Arkitekter.Bild: Jernhusen
Miljöstyrning
Kontorsdelarna certifieras med BREEAM-SE Outstanding, medan markplanet certifieras med BREEAM-SE Excellent. Flera personresurser används i projektet för miljöstyrning, kontroll och certifiering. Konsulter anlitas från Sweco och White.
En hållbarhetssamordnare fanns med redan i systemhandlingsskedet och under projekteringen. Även en BREEAM AP deltog under systemhandlingsskede, och för att kolla upp gentemot certifieringssystemets Score Card vilka poäng man skulle satsa på. Nu ligger miljösamordning inom Peab:s totalentreprenad, detta tillsammans med KMA-ansvariga och entreprenadingenjörer. Peab har egen BREEAM AP, medan BREEAM-assessorn anlitas externt. Som miljöbedömningssystem används Byggvarubedömningen.
– Att resa med tåg framträder som ett allt mer hållbart alternativ för att få ner klimatpåverkan. Här går byggandet och förvaltandet av nya Göteborg Grand Central i precis samma anda, avslutar Simon Grimberg.
Redan nu under byggskedet har Göteborg Grand Central blivit uppmärksammat som referensprojekt inom hållbarhet. Allt tyder på att certifieringen kommer att komma på plats och det stärker värdet som referens ännu mer, både för Jernhusen, Göteborgs stad och för byggaren Peab.
Partnering
Peab är totalentreprenör i samarbetsformen partnering för byggnationen av Göteborg Grand Central på uppdrag av Jernhusen. Projektet har många utmaningar, dels omfattningen och den relativt korta byggtiden, dels svåra grundförhållanden.
– Göteborg Grand Central byggs delvis ovanpå Västlänkens tunnel. Vi har fått parametrar som visar vilka lastförutsättningar vi har att förhålla oss till, berättar Magnus Wedholm, Peab:s projektdirektör för projektet.
Peab:s dotterbolag Swerocks ECO-Betong används i stommen. Betongen finns i fyra nivåer av klimatförbättring. Det är inte möjligt att använda den mest förbättrade i alla delar av konstruktionen. Olika val görs i olika delar, för att ändå minska den sammanlagda klimatpåverkan på bästa sätt. Betong förekommer i grundbalkar och bottenplattor, samt i de sju platsgjutna bågar som lyfter upp centralhallen i anläggningen.
I övrigt utförs pelare, balkar och bjälklag i trä. Tack vare överbyggnad med trästomme reduceras lasterna på den underliggande tunneln. Punktvis används stål, i huvudsak för att klara laster och elasticitet i tegelfasaderna. Stålprofilerna utgörs i så stor utsträckning som möjligt av återbrukat stål som tidigare har använts i andra byggnader eller konstruktioner. Stålet har demonterats och testats.
– Projektet siktar på låg klimatpåverkan främst genom användning av klimatförbättrad betong och återbruk av byggmaterial och byggelement, fortsätter Magnus Wedholm. Alla fasader utförs med återbrukat tegel, sammanlagt 524000 tegelstenar.
Kontorsdelarna certifieras med BREEAM-SE Outstanding, medan markplanet certifieras med BREEAM-SE Excellent. Bild: Reiulf Ramstad Arkitekter för Jernhusen
Gult tegel
Till saken hör att i Göteborg har gult tegel varit förstahandsvalet i stadens arkitektur, medan rött har varit förhärskande i Sverige som helhet. Därför fick man vända sig till Danmark där gult är mer populärt. Kulören på teglet som levereras till projektet överensstämmer dessutom väl med teglet på det befintliga stationshuset.
Även vissa andra byggdelar är återbrukade, exempelvis kabelstegar, där målet är 100 procent återbrukat. Även för ventilationstrummor tillämpas återbruk.
– Vi återbrukar också obunden ballast, det vill säga som inte används i betong. Ballasten kommer från tunnelbygget och ingår i fyllnadsmassor hos oss. Här används också cellplastblock från ett närliggande bygge.
– Att arbeta med återbruk i stor skala innebär utmaningar och det krävs mod och kreativitet. Det har varit en tuff och intressant utmaning att hitta de material vi behöver, avslutar Magnus Wedholm.
För att minska klimatavtrycket och spara naturresurser tillämpas även återvinning. Ett mål var att 50 procent av glaset till projektet skulle vara återvunnet. Detta mål har redan överträffats. Det kan också nämnas att de bärande nytillverkade konstruktionerna till takmiljön tillverkas av Zero-plåt som har väsentligt lägre utsläpp än jungfruligt stål.
FAKTA:
Tidplan: byggstart: sommar 2024 Klart markplan: dec 2026 Klara kontorsplan: under 2027
Byggherre: Jernhusen
Totalentreprenör: Peab Sverige AB
Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter AS
Kostnad kontraktssumma Peab: 870 mkr
PÅ bilden: Redan nu under byggskedet har Göteborg Grand Central blivit uppmärksammat som referensprojekt inom hållbarhet
Bild: Bert Leandersson