Nyheter

Återbruk i fokus när Mälardalens universitet möter framtiden

Hemsö har initierat ett innovativt återbruksprojekt för Mälardalens universitets nya lokaler i S-huset i Västerås. I nära samarbete mellan Hemsö, Mälardalens universitet (MDU), Carlstedt Arkitekter och NCC omvandlas den kulturhistoriskt värdefulla byggnaden – ritad av Nyréns Arkitekter 1994 – till moderna kontor och eventytor.

Som långsiktig fastighetsägare är Hemsös roll central i att möjliggöra den höga hållbarhetsambitionen. Genom att från start ställa krav på återbruk och certifiering har Hemsö tillsammans med hyresgästen MDU lagt grunden för ett projekt som både bevarar byggnadens kulturhistoriska värde och möter framtidens krav.

– Vår ambition har varit att hitta lösningar som minskar klimatpåverkan samtidigt som vi förbättrar byggnadens inomhuskomfort och energieffektivitet. Genom att återbruka och bevara material där det är möjligt, kan vi både spara resurser och minska koldioxidutsläpp. Tillsammans med MDU vill vi utforska hur långt vi kan ta återbruket – utan att kompromissa med funktion eller kvalitet, säger Mehri Mir, hållbarhetsstrateg på Hemsö.

Hållbarhet i praktiken

Projektet certifieras enligt Miljöbyggnad 4.0 Ombyggnad och har ställt höga krav på hållbarhet genom hela processen. Att arbeta med återbruk innebär ofta en mer komplex och tidskrävande projektering, men det skapar också nya möjligheter för innovation och samarbete.

Genom en omfattande återbruksinventering har värdefulla material identifierats och integrerats i designen. Det handlar bland annat om bevarande av fururibbor i tak, kalkstensgolv i entrén och karakteristiska glaspartier – element som bidrar till att byggnadens ursprungliga arkitektoniska kvaliteter bevaras samtidigt som den anpassas till dagens krav.

– För oss är hållbarhet en central fråga i alla våra projekt, och S-huset är inget undantag. Det här är ett projekt som verkligen visar att återbruk kan vara både funktionellt och estetiskt, säger Dennis Lindblom, projektchef på NCC.

Samverkan – nyckel till framgång

Projektet genomförs i samverkan mellan Hemsö, MDU, Carlstedt Arkitekter, NCC och andra inblandade konsulter och entreprenörer. En tillfällig projektstudio i byggnaden fungerar som nav för samarbetet – en plattform där alla parter regelbundet möts för att testa lösningar, diskutera utmaningar och säkerställa kvalitet.

– Dialogen med MDU och Hemsö har varit avgörande för att förstå användarnas behov och samtidigt säkerställa att byggnadens estetiska och funktionella kvaliteter bevaras. Det är ett fantastiskt samarbete där vi tillsammans hittar innovativa vägar framåt, säger Agnes Tomaszuk, uppdragsansvarig på Carlstedt Arkitekter.

Framtidens modell

S-huset är mer än ett enskilt projekt – det är en modell för hur återbruk kan implementeras i större skala. Genom provmontage och testning av olika metoder säkerställs att både estetiska och tekniska lösningar håller hög kvalitet. Projektet är nu i slutskedet av fas 1, och byggstart planeras till våren 2025 med förhoppning om färdigställande i slutet på 2026.

– Återbruk handlar inte bara om att spara material – det är ett sätt att vårda vår historia samtidigt som vi bygger för framtiden. Det här projektet visar att hållbarhet och kvalitet kan gå hand i hand, avslutar Elin Grönberg, arkitekt på Carlstedt Arkitekter.