Nyheter

Fönsterbyten med återvinning på lunchmenyn för riksdagspolitiker

60 procent av det som förbränns i Sverige idag hade kunnat återvinnas. Det vill många ändra på – vilket blev tydligt under ett lunchsamtal i Riksdagen om cirkulär ekonomi. Där deltog bland andra Mockfjärds VD Mattias Andersson, som berättade om hur återvinning av fönster kan bidra till omställningen.

Lunchsamtalet arrangerades av ICC Sweden, Svenskt Näringsliv och Delegationen för Cirkulär Ekonomi. Syftet var att belysa hur långt Sverige – och världen – har kommit i omställningen till en cirkulär ekonomi, vilka hinder som finns och hur omställningen kan påskyndas.

– Vi representerade, i det här sammanhanget, det lilla företaget och visade hur vi kan bidra till omställningen genom att behandla uttjänta fönster som en värdefull resurs, berättar Mattias Andersson.

Under samtalet blev det tydligt att varje insats räknas. Ett enskilt företag, en bransch eller ett land kan inte bli helt cirkulärt på egen hand – det är materialflödena som måste bli cirkulära. Därför blir varje steg i dessa flöden avgörande. För Mockfjärds del handlar det om att samla in hela fönster efter fönsterbyten och säkerställa att glaset inte kontamineras innan demontering.

– Att återvinna fönstren i stället för att köra dem till deponi är kostnadsneutralt och vi ser gärna att fler i branschen följer efter. På så sätt kan ännu mer fönsterglas återvinnas och cirkuleras, säger Mattias Andersson.

Han tog också tillfället i akt att rikta ett förslag till de många riksdagspolitiker som deltog:

– Det saknas ekonomiska incitament för kunder att välja hållbara alternativ vid renovering och nybyggnation. Vi har redan ROT-avdrag – kanske kan det justeras för att främja långsiktiga och ansvarsfulla investeringar?

Förutom arrangörerna och Mockfjärds deltog även Marcus Hartmann från H&M, som presenterade företagets hållbarhetsarbete. Bland åhörarna fanns riksdagspolitiker från flera olika utskott, tjänstemän och representanter från olika organisationer med ett gemensamt intresse: att bidra till omställningen till en cirkulär ekonomi.