Nyheter

Så kan en energikartläggning hjälpa bostadsrättsföreningar att spara energi och pengar

Bostadsrättsföreningen Arvidsjaurhus Nr 1 ville sänka sina energikostnader, men de saknade kunskap om vilka förändringar som vore mest lönsamma. För att ta reda på var energin gick åt och vilka åtgärder som skulle ge bäst effekt valde de att genomföra en energikartläggning. Resultatet gav både nya insikter och en plan för hur de kan spara pengar och förbättra inomhusklimatet för de boende.

Bostadsrättsföreningen Arvidsjaurhus Nr 1 bildades 1945 och består av två likadana huskroppar. Byggnaderna, som blickar ut över Nyborgstjärnen i centrala Arvidsjaur, inrymmer totalt 16 lägenheter. Likt många äldre fastigheter har föreningen länge brottats med ojämn inomhustemperatur och höga energikostnader.

Sara Lundberg flyttade in i föreningen 2019 och blev ordförande 2023. Hon berättar att den stora utmaningen har varit bristen på kunskap:

– Vi visste att något behövde göras, men vi var osäkra på var vi skulle börja. Ingen av oss är expert och vi har egentligen rätt dålig beställarkompetens. Så vi kontaktade Energikontor Norr för att få stöd och vägledning.

Från energideklaration till energikartläggning

Föreningen visste också att de behövde uppdatera sin energideklaration, något som behöver göras var tionde år. Efter samtal med Energikontor Norr kom de fram till att även göra en mer omfattande energikartläggning i samband med uppdateringen, vilket skulle ge dem bättre insikter och mer konkreta förbättringsförslag.

– En energikartläggning är en jättebra utgångspunkt för den som vill sänka fastighetens löpande kostnader och förbättra energieffektiviteten. Dessutom kan informationen användas när energideklarationen rapporteras in till Boverket, säger Erika Strömvall, energisakkunnig på Energikontor Norr.

Åtgärder som gör skillnad

Energikontor Norr hjälpte Brf Arvidsjaurhus Nr 1 att handla upp en konsult som sedan genomförde energikartläggningen. Resultatet visade både enklare åtgärder som kan genomföras med små medel och större åtgärder som kräver större investeringar.

– Vi fick bland annat förslag om att byta till mer energieffektiv belysning i trapphus och källare – något som vi redan har börjat se över. Några andra förslag var att optimera ventilationssystemet, reglera inomhustemperaturen och att installera solceller, förklarar Sara.

Genom att implementera åtgärderna har bostadsrättsföreningen potential att förbättra sin energiklass från D till C. Skalan sträcker sig från A till G, där C motsvarar kraven vid nybyggnation.

– Genom energikartläggningen fick vi en tydlig bild av vad vi kan göra för att både sänka våra kostnader och förbättra inomhusklimatet. Nu arbetar vi med en långsiktig investerings- och underhållsplan, och vi har bestämt oss för att börja med de lågt hängande frukterna, berättar Sara.

Fler fördelar än bara ekonomi

Att se över sin energianvändning ger fler fördelar än enbart lägre elräkningar. En bättre energiklass kan exempelvis innebära mer fördelaktiga lånevillkor vid bankförhandlingar och göra bostadsrätterna mer attraktiva vid försäljning.

– Förutom kostnadsbesparingarna kan en energieffektiv fastighet också öka värdet på bostäderna. Det blir en investering både för plånboken och framtiden, förklarar Erika.

För många föreningar är det just ekonomin som står i fokus. Men för Sara handlar det om mer än så – det handlar också om miljön. ”Vi vill inte slösa mer energi än nödvändigt. Det här är ett steg mot en mer hållbar framtid, både för oss och kommande generationer.”

En rekommendation till andra föreningar

För andra bostadsrättsföreningar som vill sänka sina energikostnader har Sara ett tydligt råd:

– Kunskap är aldrig tung att bära. Genom en energikartläggning får man den insikt som behövs för att fatta bra beslut och skapa en mer hållbar förening. Jag rekommenderar det varmt till alla föreningar.

Så gick processen till, steg för steg

Bostadsrättsföreningen kontaktade Energikontor Norr för att få hjälp med en energideklaration och identifiera möjliga kostnadsbesparingar.

Energikontor Norr hjälpte föreningen att handla upp en konsult.

Tillsammans samlade föreningen och konsulten in energistatistik och annat relevant underlag.

Konsulten genomförde sedan ett detaljerat platsbesök under två dagar.

Därefter analyserades insamlad data och resultaten sammanställdes i en rapport.

Rapporten presenterades på ett styrelsemöte, där föreningen fick möjlighet att ställa frågor.

Med hjälp av resultatet från energikartläggningen rapporterades energideklarationen in till Boverket.

Vad är skillnaden mellan en energideklaration och en energikartläggning?

Bostadsrättsföreningar ska enligt lag ha en energideklaration. En energikartläggning är mer omfattande och fokuserar på hur energin används i byggnaden samt identifierar konkreta åtgärder för att effektivisera energianvändningen. Energikartläggningen visar även åtgärdernas uppskattade investeringskostnader och förväntade besparingar.

Energikontor Norr finns här som stöd i processen

Som bostadsrättsförening kan det vara svårt att veta vad man ska efterfråga när man begär in offerter och vilka aktörer man ska vända sig till. Energikontor Norr erbjuder stöd genom hela processen och hjälper föreningar att fatta välgrundade beslut för en mer energieffektiv fastighet.

 

För mer information, vänligen kontakta:
Erika Strömvall, projektledare på Energikontor Norr
Telefon: 070 33 94 126
E-post: [email protected]
Webbplats: www.energikontornorr.se

 

RenoWave-projektet

Arbetet genomfördes inom ramen för RenoWave – ett EU-projekt vars syfte är att underlätta för boende i flerfamiljsfastigheter att arbeta med sin energianvändning för att på så sätt bidra till ett mer energieffektivt fastighetsbestånd i Östersjöregionen.

Energikontor Norr är en av elva partners runtom i Europa och arbetar med projektet i Norrbotten.

Läs mer om projektet här: https://energikontornorr.se/projekt/renowave/