Kan uthyrning, lokalproducerat eller produkter av återvunnet material vara lösningen i en tid av handelstullar, klimatförändring och begränsade resurser? I Tranås visar ett 30-tal butiker och verksamheter en positiv framtidsbild av ett centrum som anpassat sig till en hållbar framtid, som en del av innovationsprojektet Funktionen av en stadskärna.
Fredagen den 25 april är startpunkt för ett tillfälligt inslag i stadsbilden, som ska överraska besökare i centrum och ge en vision om framtiden. Butiker och verksamheter längs Storgatan och andra delar av centrum skyltar med erbjudanden och utbud som de kan tänkas ha i ett framtidsscenario med ändrade konsumtionsmönster. Byggskyltar talar om hur nya miljöer för aktiviteter och rekreation kan skapas.
Aktiviteten ingår i projektet Funktionen av en stadskärna, som drivs av Tranås kommun i samarbete med organisationerna Hello Future och Medveten konsumtion. Kommunens projektledare och samarbetspartners finns på plats under fredagen och lördagen för att prata med besökare och fånga upp frågor och tankar kring framtidens hållbara småstad.
Syftet är att allmänheten ska reagera på att något i stadsmiljön är annorlunda, och med utgångspunkt i det väcka en diskussion om hur omvärldens utmaningar påverkar en stad som Tranås.
– Vi vill utmana bilden av vad ett attraktivt centrum kan vara, som både blomstrar, är anpassat till ändrade konsumtionsmönster och uppmuntrar till sociala möten mellan människor. Tillsammans med lokala verksamheter hoppas vi ge en positiv framtidsbild, med utgångspunkt i det befintliga utbudet. Vi ser fram emot givande möten och samtal med besökare i centrum om framtidens stadskärna, säger Pauline Sandberg, projektledare.
– Genom framtidsprototyper vill vi ta möjliga framtider till nuet för att underlätta en diskussion om stadskärnans roll och värden. Målet är en ökad förståelse hos invånare, näringsliv och andra samhällsaktörer om den omställning som ligger framför oss, vilket förhoppningsvis kan inspirera aktörer att ta steg i rätt riktning redan nu, säger Anna Viggedal, strategisk designer Hello Future.
– För att minska klimatpåverkan och värna om jordens resurser behöver vi förändra hur vi lever och konsumerar. Genom att laga, dela och hyra istället för att köpa nytt kan vi tillsammans skapa en mer hållbar livsstil. I framtidsprototypen får vi utforska hur stadens verksamheter kan utvecklas mot cirkulära affärsmodeller och bidra till en levande stadskärna, säger Jennie Grute från Medveten konsumtion.