Nyheter

Framtiden i GLS ser grön ut

Hos Danmarks bäst rankade paketdistributör måste framtiden vara grön. Målet är att ta bort all miljöskadlig verksamhet från värdekedjan, så att företaget kan leverera paket utsläppsfria år 2045. Därför satsar GLS Danmark på löpande CO2-minskningar och klimatkompensation.

I en ständigt föränderlig värld har GLS Danmark gröna ambitioner för framtidens paketdistribution. Som en del av GLS Groups Climate Protect-strategi arbetar de med att minska klimatavtrycket för att kunna leva upp till sina värderingar, samt möta kundernas växande intresse för ansvarsfull paketleverans, så att de tillsammans kan ta hand om miljön .

– På GLS arbetar vi varje dag med att kombinera vår passion för paket med vår önskan att värna om vår miljö och klimat. Vi har tittat på hela vår värdekedja för att ta reda på var vi kan investera och i vilken ordning. I en bransch som vår är det inte alltid helt enkelt att genomföra så stora förändringar, men vi har redan satsat på en lång rad initiativ. Därför förväntar vi oss att vi 2045 kommer att kunna uppfylla vårt mål att leverera alla förpackningar emissionsfria, säger VD för GLS Danmark, Steen Ravnsbæk Kristensen.

En tvådelad klimatstrategi: CO2-minskning och klimatkompensation

Enligt Steen Kristensen är ambitionerna ett resultat av de europeiska GLS-ländernas gemensamma klimatstrategi bestående av ett antal mål som successivt ska minska CO2-utsläppen. Climate Protect-strategin består av två grundläggande principer. Det första är att minska koncernens CO2-utsläpp, medan det andra klimatet kompenserar för koncernens totala CO2-utsläpp i Europa, tills det blir tekniskt möjligt att eliminera all miljöförstörande verksamhet.

– Att omorganisera vår del av värdekedjan till att vara 100 % utsläppsfria är inget vi kan göra över en natt. Därför har det varit viktigt för oss att inte bara gå och vänta. Vi har valt att göra det näst bästa – klimatkompensation för de utsläpp som är förknippade med att leverera paket. Det är ett ansvar vi tar på våra axlar. Vi klimatkompenserar utan extra kostnad för våra kunder, säger vd:n.

Genom sitt partnerskap med ClimatePartner kompenserar GLS-koncernen klimatet genom att investera i certifierade miljö- och klimatprojekt som skyddar lokala skogsområden, säkerställer förnybar energi och hjälper lokalbefolkningen.

Miljö- och klimathänsyn är inget nytt i GLS. Sedan 2016 har företaget arbetat med att minska förbrukningen och CO2-utsläppen. Ambitionen om ett mer miljövänligt GLS har redan lett till att paketdistributören enbart använder 100 % certifierad grön el på alla sina platser och anpassar sina byggnader efter regelbundna energibesiktningar. Det handlar bland annat om att byta ut värmepumpar där det inte går att ansluta till fjärrvärme, LED-belysning och solceller på taken där det är tillåtet.

– När man som vi har många lägen betyder små åtgärder som att byta till LED-belysning plötsligt mycket för helheten. Därför undersöker vi regelbundet hur vi kan optimera vår energiförbrukning på våra platser, förklarar Steen Ravnsbæk Kristensen.

En fråga om infrastruktur

En omställning av hela fordonsparken är nödvändig för att uppfylla önskan att minska CO2-utsläppen. År 2035 ska därför 100 % av nyinköpta transportfordon vara noll- och lågemissionsfordon. Med 51 elbilar i flottan och laddstationer i hela landet har paketdistributören redan skaffat sig goda erfarenheter, vilket kommer att underlätta när ännu fler elbilar tillkommer inom kort.

– Vår största utmaning är infrastrukturen och den tekniska utvecklingen av elektriska varor och lastbilar. Vi måste vara säkra på att vi inte kompromissar med vår leveranskvalitet, så att minst 98,6 % av våra paket fortfarande når mottagaren nästa arbetsdag. Vi har redan lärt oss mycket av den nuvarande elbilsflottan, men vi måste undersöka vilka tekniker som bäst kan stödja vår gröna omställning, säger Steen Ravnsbæk Kristensen.

GLS kunder kan därför glädja sig åt att de i framtiden kan skicka och ta emot paket med ett mindre CO2-avtryck.

GLS Group har satt upp följande mål för sin klimatstrategi:

År 2030 ska andelen noll- och lågemissionsfordon utgöra 50 % av transportflottan och 100 % av GLS tjänstebilar ska vara elfordon.

År 2035 ska 100 % av nyinköpta transportfordon vara noll- och lågemissionsfordon

År 2045 ska GLS-koncernens CO2-utsläpp reduceras till noll

En utsläppsfri värdekedja innebär att alla fordon drivs med el eller vätgas. Det är ett steg närmare CO2-neutralitet än en fossilfri värdekedja där fordon drivs av bränslen som inte kommer från fossila källor. Det betyder till exempel biogas eller HVO.